Mijn favorieten

Etten-Leur

Etten-Leur is een middelgrote gemeente in de provincie Noord-Brabant en heeft ruim 42.000 inwoners. De gemeente Etten-Leur is een gezellig West-Brabants stadje net even ten westen van Breda. Etten-Leur kan u bijna alles bieden op het gebied van winkelen, sport, cultuur en recreatie. En vindt u het hier niet dan vindt u het vast in het naastgelegen Breda, een van de gezelligste steden van Nederland.
Bezoek ook eens het youtube-kanaal van de gemeente Etten-Leur.

 

Gunstige ligging

De rust en de kalmte van de landelijke omgeving, buiten gehoorafstand van de lawaaierige autosnelwegen die aan de andere kant ook weer zorgen voor een optimale bereikbaarheid en snelle verbindingen. De zeer gunstige ligging van Etten-Leur aan de Rijksweg A58, die een rechtstreekse verbinding vormt met Zeeland en anderzijds aansluiting geeft op de autoroutes naar Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en ook Antwerpen en de ligging aan de spoorlijn Breda-Roosendaal zijn uitstekende vestigingsfactoren.
 

Cultuur

'De Nieuwe Nobelaer' biedt u een totaal programma met een theater, poppodium, bibliotheek, kunstuitleen, kunst- en muziekeducatie en diverse ander activiteiten. Momenteel zijn er nieuwbouwplannen om de diverse culturele instellingen van Etten-Leur in een ‘Sociaal cultureel en educatief Knooppunt’ te gaan vestigen. In het centrum van Etten-Leur ligt een servicebioscoop met vier zalen. Verder telt Etten-Leur nog andere buurt- en ontmoetingscentra en kent het vele verenigingen op diverse gebieden.
 

Recreatie

Op recreatiegebied heeft Etten-Leur genoeg te bieden. Sportcentrum ‘De Banakker’ is een zwembadencomplex met binnenbaden met spectaculaire glijbaan, jetstreams, zonnebaden, whirlpool en een horecagelegenheid. Verder beschikt Etten-Leur over een populaire recreatieplas met nabij gelegen jachthaven. Naast de diverse parken is het ook heerlijk vertoeven in de bossen rond Etten-Leur zoals De Kogelvanger, De Pannenhoef of Het Liesbos. Kamperen kan op één van de kampeerboerderijen. En uiteraard loont een bezoek aan de musea, monumentale panden, molens, gedenktekens en galerieën.

Sport

Op sportgebied heeft Etten-Leur accommodaties voor nagenoeg alle populaire binnen- en buitensporten o.a. een bowlingcentrum met tennis-, badminton- en squashbanen, er is een rugbyvereniging, hockeyvereniging, tafeltennisvereniging, gymnastiekvereniging, schaakvereniging, honk- en softbalvereniging, handbalvereniging, korfbalvereniging, basketbalvereniging, volleybalvereniging, badmintonvereniging, atletiekvereniging, handboogschutterij, er zijn voetbalverenigingen, aerobic- en fitnesscentra, tennisverenigingen, biljartverenigingen, dartsverenigingen, bridgeclubs, hengelsportverenigingen, diverse maneges, sportscholen, voorzieningen voor gehandicaptensport, watersportclubs, wielerverenigingen, etc.
 

Winkelen

In Etten-Leur is een modern bruisend stadshart ontstaan. Met meer dan 200 winkels in en om het overdekte winkelcentrum trekt het Winkelhart van Etten-Leur bezoekers uit de wijde omgeving naar Etten-Leur. Aan dit, van ruime parkeergelegenheid voorziene, centrum (er is een ondergrondse parkeergarage die plaats biedt aan 1000 auto’s) grenzen de winkelstraten: Markt, Oude Bredaseweg en Bisschopsmolenstraat. Op het Raadhuisplein wordt elke woensdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur een weekmarkt gehouden.
De centrale bushalte zorgt voor een goede bereikbaarheid voor de bewoners uit omliggende gemeenten.
Daarnaast zijn er natuurlijk diverse buurtwinkelcentra, waarbij met name het Van Bergenplein met zijn uitgebreide winkelaanbod en gezellige Leurse haven niet onbenoemd mag blijven.
 

Horeca

Zowel in het stadshart van Etten-Leur als daarbuiten vindt u gastvrije horecagelegenheden. Rond het Winkelcentrum vindt u diverse sfeervolle restaurants, (eet)café's, terrasjes en ook restaurant 'De zwaan', dat al meerdere jaren een Michelin-ster draagt. Voor overnachtingen kunt u terecht in één van de hotels in het centrum.
Ook in het oude centrum van Leur vindt u diverse gezellige café's en eetgelegenheden.


 

Onderwijs

Er is in Etten-Leur een ruime keus aan peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen. Voor wat betreft het voortgezetonderwijs vervult Etten-Leur
een regiofunctie. De K.S.E. (R.K. Scholengemeenschap voor Etten-Leur en omgeving) voor VMBO, HAVO en VWO is één van de grootste van Nederland. Daarnaast biedt het Munnikenheide College diverse richtingen Middelbaar beroepsonderwijs. Er is een voorziening voor speciaal onderwijs (l.o.m-school) alsmede verzorgt het ROC West Brabant een dokters-, tandartsen- en apothekersopleiding.
 

Vervoer

Etten-Leur is gelegen aan de spoorlijn Breda-Roosendaal en heeft een eigen station. Meerdere malen per uur vertrekken er treinen vanuit Etten-Leur richting Breda en Roosendaal. Ook heeft Etten-Leur streekbusdiensten die meerdere malen per uur vertrekken richting Breda en richting Roosendaal. In of nabij bijna alle wijken van Etten-Leur bevinden zich bushaltes.
 

Ouderen

Het streven is om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Seniorenhuisvesting neemt daardoor een steeds belangrijkere plaats in. Er is een ruim aanbod aan appartementen, maar ook aan woningen met het complete woonprogramma op de begane grond. Etten-Leur heeft bovendien eigen verzorgings- en verpleegtehuizen.
 

Gezondheidszorg

Etten-Leur heeft meerdere huisartsenpraktijken, tandartspraktijken en apotheken. Er is een regionaal werkende huisartsenpost aanwezig voor ’s avonds en in het weekend. Etten-Leur heeft geen eigen ziekenhuis, maar wel een polikliniek. Verder zijn er in Etten-Leur diverse andere specialisten gevestigd, zoals onder anderen: orthodontisten, logopedisten, kruiswerk, fysiotherapeuten, homeopaten, paranormaal genezeres, verloskundigen en pedicures.
 

 

Evenementen en bezienswaardigheden

Etten-Leur bruist van de leuke evenementen. De Herfstmarathon, het Smartlappenfestival, de Leurse Havenfeesten, het MaMi-spektakel, Popelucht, de Meulemart, Lekker Etten-Leur en de Profwielerronde zijn een greep uit de vele evenementen die jaarlijks georganiseerd worden. Voor een compleet overzicht van alle evenementen en bezienswaardigheden kunt u terecht bij VVV Etten-Leur.
 

Beroemde historische personen

Vincent van Gogh:
De meest bekende inwoner van Etten-Leur is schilder Vincent van Gogh, hij woonde en werkte in 1881 in de gemeente. Zijn vader was dominee in Etten-Leur. Het kerkgebouw van de vader van Vincent doet nu dienst als raadszaal.
Adriaan van Bergen:
Nauw verbonden met de cultuurhistorie is de Leurse turfschipper Adriaan van Bergen. Prins Maurits veroverde in 1590 Breda van de Spanjaarden. Adriaan van Bergen bedacht het plan om een aantal soldaten te verbergen onder zijn lading turf. Omdat Adriaan van Bergen regelmatig met turf de stad invoer, werd zijn schip niet meer gecontroleerd. Op de dag van de inname trok Adriaan van Bergen zich echter terug omdat hij het plan niet meer zag zitten. Maar twee neven waren bereid het schip met turf en 70 soldaten Breda binnen te varen. De soldaten konden het kasteel en de stadspoort veroveren op de Spanjaarden.
S. C. J. Heerma van Voss:
Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss kocht in 1868 voor 25.000 gulden aandelen in een suikerfabriek op de Leur. Al snel werd hij hierdoor een rijke industrieel. De eerste vliegtuigopstijging van Nederland vond plaats in de gemeente Etten-Leur op 27 juni 1909. Heerma van Voss liet hiervoor de Franse piloot Charles graaf de Lambert overkomen met zijn Wright Flyer. Deze 4 minuten durende vlucht maakte van Nederland een luchtvaartland.