Mijn favorieten

16 Tips voor je de deur dichttrekt!

Het zal dit jaar minder massaal zijn dan andere jaren, maar binnenkort vertrekken we weer voor langere of kortere tijd met onze sleurhut of het vliegtuig naar een fijne bestemming in binnen- of buitenland. Heerlijk de stress van het afgelopen jaar van ons laten afvallen, lekker ontspannen om er daarna weer fris tegenaan te gaan.

Toch geven we je voor je de deur dichttrekt nog graag wat tips mee. We weten het, ze zijn overbodig, want je kent ze allemaal al, maar toch…..
Lees ze gewoon nog eens even. We hebben het geklokt. Het kost maar 5 minuten van je kostbare tijd. Dat is ongeveer de tijd die een inbreker maximaal nodig heeft om bij je binnen te komen wanneer hij jouw huis heeft uitgekozen om met een bezoek te vereren.

 

 

1. Laat de buren weten waar je bent

Nodig je buren uit op de koffie….en vraag of ze op je huis willen letten als je weg bent. Vertel waar je naartoe gaat (adres en telefoonnummer) en welke data je op vakantie bent. Natuurlijk hebben de buren je gsm-nummer (ook die van je partner) om je in geval van nood te kunnen bereiken.
 

2. Zorg dat je woning zichtbaar is

Wordt je huis aan het zicht onttrokken door struiken? Zorg dat je ze regelmatig kortwiekt, zodat je woning voor buren en voorbijgangers goed zichtbaar is. Zichtbaarheid is de speerpunt bij de beveiliging van je huis. Dichte begroeiing is niet aan te raden. Zeker niet tussen tuinen onderling.
 

3. Laat je huis er bewoond uitzien

Stapels kranten in de gang, een donkere huiskamer….tja er staat nog net geen bordje ’niet thuis’ bij de voordeur. Laat je buren regelmatig de kranten weghalen, of zeg de krant tijdelijk op of laat hem op het vakantieadres bezorgen, laat de buren ’s avonds het licht aandoen en ’s ochtends de gordijnen openschuiven. Je kunt voor de verlichting ook tijd- of schemerschakelaars aanschaffen. Verlichting is de voordeligste beveiliging van je huis.
 

4. Buitenverlichting

Deel de kosten van buitenverlichting met je buren. Regel bijvoorbeeld tuinverlichting langs de schutting en verlichting van de brandgang achter je huis. Of zorg voor gezamenlijke verlichting van een garageblok.
 

5. Alarmsysteem

Alarmsysteem met meldkamer-service? Buurman aangemeld bij de meldkamer? Zorg er in elk geval voor dat het telefoonnummer van je buurman bekend is bij de meldkamer. Bij onraad kunnen zij dan (ook) worden gebeld. Kies een Borg-gecertificeerde meldkamer. Voordeel is dat je dan de melding mag doorgeven aan de politie.
 

6. Zet de auto van je buurman op je oprit

Niet jaloers zijn op de bolide van je buurman, gebruik ’m! Ga je met de auto op vakantie, vraag de buren of zij een van hun auto’s bij jou willen parkeren. Of zet je tweede auto op de oprit. Zo ziet het huis er bewoond uit.


7. De auto en caravan

Laat een bepakte auto of caravan niet langer dan nodig voor de deur of voor de oprit staan.
 

8. Gecertificeerd hang- en sluitwerk

Laat de sleutel niet in het slot zitten en zorg voor gecertificeerde sloten, gecertificeerd hang- en sluitwerk, dievenklauwen en anti-inbraakstrips. Inbrekers kunnen anders met een tang het cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zo te openen.


9. Opstapjes

Berg ladders, trapjes en tuinsets op, dan kunnen ze niet dienen als opstapjes. Vergeet ook de afvalcontainers niet. Zet ze in de schuur of garage.
 

10. Social Media

Ga niet rondbazuinen dat je op vakantie bent. Wil je toch je vakantiekiekjes delen, doe dat dan pas achteraf en vertel hoe leuk je vakantie is geweest, maar dat je nu weer thuis bent. Maak geen automatische mailreply of ingesproken bericht dat je op vakantie bent.
 

11. Ramen en deuren

Controleer of alle ramen en deuren dicht en op slot zijn. Denk ook aan het wc-raampje, deur van balkon of dakterras, de schuurdeur of garagedeur en het kelderraam.
 

12. Waardevolle spullen

Zorg dat waardevolle spullen uit het zicht zijn opgeborgen. De inbreker zal dan minder snel jouw woning uitkiezen.


13. Laat het huis leven

Leg een opengeslagen boek of krant op tafel, laat wat vaat staan zoals kopjes of glazen, leg verspreid wat speelgoed neer of laat wat schoenen slingeren.
 

14. De tuin

Zorg dat je al het groen zo gezond en verzorgd mogelijk achterlaat en vraag of de buurman of kennis jouw tuin wilt onderhouden. Dode planten in je tuin of op de vensterbanken zijn bijna vergelijkbaar met schreeuwen dat er niemand thuis is.
 

15. De koffer

Op Schiphol staan niet alleen vakantiegangers. Zet bij vertrek alleen de naam van het hotel en de vakantiebestemming op het label, maar zet nooit je huisadres op het label. Inbrekers kunnen ook lezen.
 

16. De deurmat

Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen. Hang ook nooit een adreslabel aan je sleutelbos, want bij verlies maak je het een inbreker wel erg makkelijk.

Namens het hele team van Zegers Makelaardij uit Etten-Leur wensen we je een heerlijke vakantie en fijne thuiskomst!