Mijn favorieten

Wat is de beste maand om een huis te verkopen

De makelaars van Zegers Makelaardij uit Etten-Leur krijgen vaak de vraag: Wat is de beste tijd om mijn huis te verkopen? Funda is eens in haar data gedoken en zocht het uit.  

                                            

Is het gunstiger om een huis te kopen in juli of in december? En kan een verkoper die een zo hoog mogelijke prijs wil beter wachten tot het voorjaar, of maakt de tijd van het jaar niets uit?


Corrigeren vanwege stijgende huizenprijzen

Om erachter te komen of er zoiets als een seizoenseffect bestaat, keek Funda naar alle bestaande woningen en appartementen die in de laatste vijf jaar via Funda zijn verkocht: in totaal bijna een miljoen objecten.

Nu zijn de huizenprijzen enorm gestegen: in vijf jaar tijd is de gemiddelde prijs per vierkante meter in Nederland bijna verdubbeld. Om een goede vergelijking tussen maanden te kunnen maken, hebben we deze trend losgekoppeld van mogelijke seizoenseffecten. De stijgende huizenprijzen zouden anders een vertekend beeld geven in de analyse.


Mei versus december 

Vervolgens hebben we eerst onderzocht wat het beste moment is om te verkopen. Hiervoor hebben we gekeken naar het moment waarop een huis werd geplaatst op Funda en naar de uiteindelijke transactieprijs. We zien dan een jaarlijks terugkerend patroon, waarbij de hoogste transactieprijs per vierkante meter steeds in mei ligt. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt dan gemiddeld 46 euro boven de trend. De slechtste maand om een woning aan te bieden is december. Verkopers ontvangen dan gemiddeld 76 euro minder per vierkante meter dan de trend zou voorspellen.   


Februari gunstigst voor kopers 

Dan de cijfers voor kopers. In welke maand slepen zij de beste deal uit de huizenmarkt? Hiervoor vergeleken we het moment waarop een huis gekocht werd met de uiteindelijke transactieprijs. In een grafiek lijken de uitkomsten sterk op die van de verkoper, maar met een paar maanden vertraging. Logisch, want het verkoopmoment komt pas een tijdje ná de publicatie op Funda. Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli.
 

Maand heeft slechts kleine invloed

Dus heeft het zin om te wachten met (ver)kopen tot het meest gunstige moment van het jaar? Dat niet. Want het effect van dat moment is uiteindelijk maar betrekkelijk klein. Zeker in vergelijking met de invloed van de stijgende huizenprijzen in het algemeen. Het is handig om te weten, maar kopers en verkopers zouden hun plannen er niet vanaf moeten laten hangen.

Heb je plannen om je huidige woning te verkopen bel 076-5012009 of mail naar info@zegersmakelaardij.nl.
Zegers Makelaardij neemt graag de tijd voor een uitgebreid kennismakingsgesprek, dus bent u nieuwsgierig naar onze aanpak en onze scherpe courtage, neem dan contact met ons op.

Bron: Funda