Mijn favorieten

Kosten koper en financieringskosten

Je hebt goed onderhandeld over de koopsom van een bestaande woning en bent tevreden. Maar let op! Op dit moment kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de gekochte woning lenen en zijn er dus nog veel kosten die je uit eigen portemonnee moet betalen. Dit zijn de kosten koper en financieringskosten.

Bij bestaande bouw betaal je de kosten koper. Dit zijn, zoals de naam al zegt, de kosten die voor rekening van de koper komen en die je kwijt bent bij het kopen van een huis.
De meeste mensen zullen een hypotheek nodig hebben om een woning te kunnen kopen. Om de hypotheek te kunnen krijgen, maak je als koper ook kosten. Dit noemen we de financieringskosten. 
In tegenstelling tot de kosten koper zijn de financieringskosten éénmalig fiscaal aftrekbaar.
 

Kosten koper

Overdrachtsbelasting: dit is in de meeste gevallen 2% van de totale koopsom. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een woning tot maximaal € 400.000,-, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Koop je een woning die niet voor permanente eigen bewoning is, dan bedraagt de overdrachtsbelasting 8%.
Notariskosten: voor het opstellen van de “leveringsakte” en inschrijving bij het Kadaster
Makelaarskosten: voor de eventuele begeleiding van je aankoopmakelaar bij het kopen van de woning
Bouwkundig rapport: waarin de staat van de woning wordt omschreven
 

Financieringskosten

Notariskosten: voor het opstellen van de “hypotheekakte” en inschrijving daarvan bij het Kadaster
Taxatiekosten: deze kosten verschillen per taxatiebureau en makelaar
Advies- en bemiddelingskosten: bij het afsluiten van de hypotheek en bijbehorende verzekeringen
Aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie): op dit moment 0,7% van de koopprijs
Bankgarantie: een garantie van de bank dat de borgsom die de koper moet voldoen aan verkoper, indien nodig, wordt voldaan, de kosten voor deze garantie verschillen per bank
 

Hypotheekadvies nodig voor je (eerste) woning?

Of je nu wilt verhuizen of op zoek bent naar een eerste koopwoning, bij ons kun je op één adres alle zaken rondom de aan- of verkoop en financiering van je woning regelen. Profiteer van de kennis van zowel makelaar als hypotheekadviseur. Vooral als starter op de woningmarkt wil je een adviseur die je in gewone taal kan begeleiden en die op de hoogte is van alle startersleningen en -regelingen, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.
 

Het voordeel van makelaar en hypotheekadviseur onder één dak in Etten-Leur!