Mijn favorieten

Volledige taxatie versus De Bureauwaardering

1. De volledige taxatie

Per 1 juli 2021 treedt het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte in werking dat de brancheorganisaties, NHG, het NRVT en de banken hebben ontwikkeld. Alle taxateurs dus ook die van Zegers Makelaardij in Etten-Leur hebben het afgelopen jaar een intensief opleidingstraject moeten volgen en opnieuw examen gedaan om te kunnen en mogen werken met dit rapport. Het heeft geleidt tot een stevige kwaliteitsverbetering van het rapport.
De belangrijkste verbeteringen van het rapport zijn dat het taxatierapport in eenvoudiger taal wordt beschreven, er uitgebreidere informatie in het rapport is opgenomen en er veel meer aandacht is voor de bouwkundige staat van de getaxeerde woning.
Het taxatierapport wordt hierdoor een stuk uitgebreider en zorgt voor een flinke kwaliteitsverbetering.
Een gemiddelde taxatie van een gemiddelde woning is al snel 5 à 6 uur werk voor een taxateur.
 

2. De Bureauwaardering

Vanaf 1 juli 2021 is het bij uw hypotheekaanvraag in sommige gevallen ook mogelijk om gebruik te maken van een Bureauwaardering in plaats van een volledige taxatie.
De bank maakt dan gebruik van een zogenaamd modelwaarderapport maar hier moet dan nog wel naar gekeken worden door een taxateur.
De brancheorganisaties hebben in samenwerking met het NRVT een model Bureauwaardering ontwikkeld.
Bij een Bureauwaardering wordt vrijwel al het recherchewerk door de procesbegeleider richting de taxateur van Zegers Makelaardij gestuurd inclusief twee modelwaarden.
De banken willen graag snelheid in dit product en vandaar dat er bij de Bureauwaardering dus ook geen fysieke inwendige inspectie van de woning wordt gedaan door de taxateur. De taxateur van Zegers Makelaardij uit Etten-Leur moet enkele zaken toevoegen en op zijn kantoor doorrekenen wat de marktwaarde van de woning zal moeten zijn. Een Bureauwaardering is ca. 1 à 2 uur werk en daardoor voor de consument veel voordeliger dan een volledige taxatie.
 

LET OP!

De Bureauwaardering kan aantrekkelijk zijn voor de consument vanwege de veel lagere kosten van de Bureauwaardering omdat deze veel minder arbeidsintensief is voor de taxateur dan het maken van een volledig taxatierapport. De marktwaarde zal hierdoor ook sneller bij de bank bekend zijn dan bij een volledig taxatierapport hetgeen de afwikkeling van de hypotheekaanvraag zal bespoedigen.

Echter een Bureauwaardering kan en mag niet in alle situaties worden toegepast. Er is sprake van de zogenaamde 90% Loan to Value regel. Dit wil zeggen dat een bank alleen de mogelijkheid van een Bureauwaardering mag accepteren indien de hoogte van de hypothecaire geldlening lager is dan 90% van de marktwaarde van de woning.