Mijn favorieten

De bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, ondanks dat deze wel als ontbindende voorwaarde is opgenomen in de model koopovereenkomst. Veel kopers vinden een bouwkundige keuring niet nodig. Het achterwege laten van de bouwkundige keuring kan vervelende gevolgen hebben en is dus niet altijd aan te raden.
 

In de huidige markt is er vaak maar weinig bedenktijd. Er zijn andere kijkers die de woning ook prachtig vinden en wacht je te lang dan kan de woning zomaar aan je neus voorbij gaan. Je wilt de koop zo snel mogelijk afhandelen. Een bouwkundige keuring kan alles vertragen dus laten kandidaat-kopers de keuring vaak liever achterwege. Bovendien brengt een keuring weer extra kosten met zich mee en dat vinden we niet fijn.
 

Haastige spoed

Een bouwkundige keuring pas je toe zodat je weet wat de staat van de woning is voordat jij het koopt. Je weet welk onderhoud de woning op korte en lange termijn nog nodig heeft. Dit kan gaan om het vervangen van een c.v.-ketel, het vervangen van rotte kozijnen of ander achterstallig onderhoud, maar het kan ook gaan om veel groter onderhoud of zelfs enorme onvoorziene kosten als het bijvoorbeeld gaat om het verwijderen van asbest of de aanwezigheid van boktor.
 

De bouwkundige

De keuring wordt door een bouwkundig inspecteur uitgevoerd die zijn bevindingen in een rapport noteert. De inspecteur maakt ook een schatting van de kosten voor het onderhoud, waarbij hij onderscheid maakt tussen herstel dat direct moet plaatsvinden en zaken die op termijn moeten worden aangepakt. Wanneer de inspecteur serieuze problemen verwacht, kan het zijn dat hij een specialist inschakelt. Aan de hand van deze kosten kun jij inschatten of de woning de prijs waard is en of jij de kosten voor de herstelwerkzaamheden kunt en wilt betalen.
 

Risico

De bouwkundige keuring is standaard opgenomen als ontbindende voorwaarde in de model koopovereenkomst. En dat is niet voor niets. Dit houdt in dat jij altijd onder de koop van de woning uit kunt wanneer blijkt dat de kosten van de herstelwerkzaamheden hoger zijn dan vooraf is afgesproken. Het achterwege laten van de keuring is daarom geen geval zonder risico’s. Dus volg in deze hectische markt niet alleen je hart maar ook je verstand.

Wil je meer informatie of advies over het kopen van een huis? Neem dan contact op met Zegers Makelaardij.