Mijn favorieten

Eerst kopen of eerst verkopen?

Dat is één van de meest gestelde vragen aan Zegers Makelaardij. Een éénduidig antwoord daarop kunnen we niet eenvoudig geven, omdat iedere situatie anders is. Beide keuzes hebben zowel voor- als nadelen. Ieder huis is anders, maar vooral ook ieder mens is anders. In deze blog laten we je de voor- en nadelen van beide situaties zien en geven we je tips om je te helpen met de juiste keuze voor jouw eigen situatie.


 

EERST HUIS KOPEN

Voordeel: Je weet zeker dat je je droomhuis hebt gevonden! 
Dat voorkomt “zoekstress” en in deze tijd waar het woningaanbod vaak mager is, kiezen veruit de meeste klanten voor eerst kopen. 
Nadeel: Er is wel degelijk een financieel risico. 
Dit financiële risico lijkt in de huidige krappe woningmarkt die nog steeds heel goed is en waarbij de hypotheekrente nog steeds heel laag is misschien niet zo groot. Maar we kunnen de impact van het coronavirus op de huizenmarkt nog niet goed inschatten. Als door het coronavirus de huizenmarkt in negatieve zin zou veranderen door bijvoorbeeld toenemende werkloosheid die voor een verminderde vraag naar woningen zorgt kan de financiële last van twee huizen voor grote problemen zorgen. 

Toch eerst kopen? Overweeg dan wel om ook de verkoop van je huidige woning in elk geval al op te starten. Zorg dat je huis in topconditie is. Schilderwerk piekfijn is gedaan, kleine mankementen zijn verholpen en het huis netjes is opgeruimd. Dan komen wij alvast langs, zodat foto’s, teksten en plattegronden worden gemaakt. Je huidige woning staat dan al helemaal klaar voor de start van de verkoop. Is de deal met de verkopers van je nieuwe huis rond, dan start de verkoop van je huidige woning letterlijk à la minute, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat.
 

EERST HUIS VERKOPEN

Voordeel: Geen financiële onzekerheid. 
Je weet exact wat je te besteden hebt.
Nadeel: Je weet nog niet waar je straks gaat wonen! 
Dat kan “zoekstress” veroorzaken: Wat als ik mijn huidige huis uit moet, maar mijn droomwoning steeds maar niet kan vinden.

Of je kiest voor eerst kopen of kiest voor eerst verkopen kan van meerdere factoren afhangen. Een woning in een hogere prijsklasse of op een minder courante locatie is misschien moeilijker verkoopbaar, waardoor eerst verkopen een verstandige keuze kan zijn. Verder geldt, iedere mens is anders. Klanten die niet houden van te veel risico’s zullen vrijwel altijd eerst verkopen en dan gaan kopen. Al was het maar om te voorkomen dat ze er ’s nachts van wakker liggen. En eigenlijk maken we nooit mee dat het vinden van een nieuw huis niet lukt. Wat we wel heel af en toe meemaken is dat de oplevering van het oude huis en het nieuwe huis niet vlekkeloos op elkaar aansluiten en er een tijdelijke tussenoplossing nodig is. Van belang in je keuze bij eerst kopen of eerst verkopen is dus ook het type huis dat je zoekt. Zoek je een rijwoning of 2/1-kapwoning, dan is de keuze meestal vrij groot. Ben je op zoek naar die schattige compleet gerenoveerde woonboerderij in het buitengebied voor een schappelijk prijsje, dan is het zoeken naar een speld in de hooiberg en zal eerst kopen de beste keuze zijn. Het is in beide situaties dus wel super belangrijk dat je je echt heel goed oriënteert op wat je precies wilt. 

Tips die je helpen bij het maken van je keuze!