Mijn favorieten

Een taxatierapport


Wij krijgen soms de vraag waarvoor een taxatierapport nodig is. Wat is het doel van een taxatie?
Een taxatierapport is nodig voor de aanvraag van de hypotheek wanneer je bijvoorbeeld wilt verbouwen, een bestaande hypotheek wilt oversluiten naar een lagere rente of uiteraard voor de financiering van een nieuw huis. De bank wil namelijk graag weten of de hoogte van de hypotheek die ze verstrekken verantwoord is in verhouding tot de marktwaarde van je huis. Dat moet door een deskundige worden beoordeeld en worden vastgelegd in een gevalideerd taxatierapport. Zo’n deskundige is een taxateur. Daarnaast kan het in geval van een scheiding of erfenis van belang zijn om de waarde van je huis door een onafhankelijke taxateur te laten bepalen.
 

Verschillende woningwaardes

Een woning kent verschillende waardes. Een herbouwwaarde voor de opstalverzekering (brandverzekering) is vaak een hele andere waarde dan de marktwaarde. Immers, een prachtige ligging is voor het object heel bepalend voor de waarde, maar niet zo zeer voor de verzekeringsmaatschappij.

De overheid heeft de WOZ-waarde van je woning laten bepalen. Dat is de marktwaarde op de peildatum 1 januari van het vorige jaar. Een WOZ-waarde zou in sommige gevallen dus bijna 2 jaar achter kunnen liggen op de huidige marktwaarde. Belastingdienst, Gemeente en Waterschappen gebruiken deze waarde als basis voor het heffen van belasting. Bij de WOZ-waarde wordt een gemiddelde genomen van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en wordt dus nauwelijks rekening gehouden met staat van onderhoud en andere omstandigheden.

Een koper zal bovendien vinden dat de woning een andere waarde heeft dan de verkoper. Zo zijn er verschillende invalshoeken waar een taxateur rekening mee houdt en daarom is het van belang te weten wat het doel is van de taxatie en welke waarde getaxeerd moet worden.

Ook wordt rekening gehouden met de grootte van de woning. Daarvoor is een uniforme meetnorm in het leven geroepen; de Meetinstructie. Hierin wordt bepaald wat de woonoppervlakte van de woning is en de inhoud.
 

Taxateurs van Zegers Makelaardij

Onze taxateurs staan ingeschreven in het NRVT (Nederlands Register voor Vastgoed Taxateurs) en zijn ook lid van de NVM. Daarmee heeft Zegers Makelaardij alle belangrijke tools in handen om de waarde van jouw huis te kunnen bepalen. Zo beschikt Zegers Makelaardij ook over unieke marktinformatie uit jouw regio waarmee de marktwaarde onderbouwd kan worden.

De taxatie moet worden gedaan door een onafhankelijke taxateur. De makelaar die jouw huis in de verkoop heeft mag deze dus niet taxeren voor een hypotheek of overbrugging.

Het werkgebied van onze taxateurs is Etten-Leur en 20 km daar om heen. Dus ook in steden en dorpen zoals: Bosschenhoofd, Breda, Hoeven, Oudenbosch, Prinsenbeek, Roosendaal, Rijsbergen, Rucphen, Sint Willebrord, Sprundel, Zegge, Zevenbergen en Zundert.

Klik hier voor nog meer informatie over het taxeren van een huis. Of neem contact op met Zegers Makelaardij.

Als u bij ons een taxatierapport aanvraagt, dan heeft u het taxatierapport snel in huis!