Mijn favorieten

Je woning energiezuiniger maken?

Als makelaar van Zegers Makelaardij wordt ons nogal eens gevraagd of het zinvol is om je woning energiezuiniger te maken en of je huis
hierdoor dan ook meer waard wordt?
  
 
Natuurlijk is het zinvol in het belang van onze planeet en voor de generaties na ons. Met de stijgende kosten van gas en elektra is het ook zinvol voor onze portemonnee.

Als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans ligt wordt het zelf verplicht en mogen woningen vanaf 2030 niet langer energielabel G hebben. Drie jaar later moet wat hem betreft ook label F zelfs helemaal verdwijnen. 
Als de EU-lidstaten akkoord gaan met het plan van Timmermans moet er een heuse ’renovatiegolf’ ontstaan in de Europese Unie. Hoe zo’n verbod op energielabel F en G in de praktijk gaat werken kunnen lidstaten waarschijnlijk grotendeels zelf organiseren. 

15% van de woningvoorraad

Naar schatting heeft zo’n 15% van de woningvoorraad in de EU-lidstaten energielabel G of F. Door die per 2033 naar ten minste energielabel E te brengen, verwacht Timmermans de ‘energiearmoede’ fors terug te kunnen dringen en tegelijkertijd iets te kunnen doen aan de CO2-uitstoot van woningen, die in de EU momenteel zo’n 36% van de totale uitstoot bedraagt. In Nederland hebben ongeveer 550.000 huishoudens te maken met energiearmoede.

Een Europese vergroeningsplicht voor huizen gaat wel gevolgen hebben in Nederland. Van iets meer dan de helft van alle woningen is de energieprestatie bekend: vorig jaar waren er 178.400 woningen met label G en ruim 200.000 woningen met label F.

Minstens D in Vlaanderen
In Nederland is er al een verduurzamingsplicht voor kantoren. Kantoorgebouwen moeten op 1 januari 2023 tenminste energielabel C hebben. Voor huizenbezitters zijn er nu subsidieregelingen. In Vlaanderen gaan ze al een stap verder met een renovatieplicht: wie daar vanaf 2023 een onzuinige woning koopt moet verbouwen om tenminste energielabel D te bereiken.

Timmermans ziet vooral voordelen voor huizenbezitters, want veel eigenaren en huurders van panden met een ’rood’ energielabel kampen op dit moment met een hoge energierekening. “Uiteindelijk betaalt de investering zichzelf terug”, stelt de Nederlandse eurocommissaris. “Het helpt om energiearmoede te bestrijden.”

Het verplichte energielabel bij vastgoedtransacties heeft al een effect op de woningmarkt. Uit een onlangs verschenen onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht blijkt dat woningen met een ‘rood label’ (F en G) al tegen minder geld worden verkocht. De prijskorting voor een eengezinswoning is dit jaar al opgelopen tot ruim € 30.000,-.